Кратка история на интернавтите

Ангелина Александрова

През 2007 година Станислава се затваря в нает нарочно апартамент, далеч от физическия свят, за да напише третата си книга. В продължение на половин година тя общува със себеподобните си изключително във виртуалното пространство, опитвайки се да да опознае  новата прослойка, която самата тя нарича „интернет имигранти“ – все по-разрастващата се група на хора, които прекарват почти цялото си време в мрежата, управляват професионалните си дела през интернет и общуват , влюбват се и правят секс с потребители от цял свят, и живеят в социалните мрежи. След десет месеца се появява книга, която е толкова художествена литература, fiction, колкото и документалистика. „Секънд лайф“ е първият летопис на интернавтите в съвременната българска литература.

„Секънд лайф“ е книга за човека и границата. За съвременния човек, който преживява специфично чувство на безпомощност в свят, който се движи все по-бързо, в който физическите разстояния стават все по-променливи, в който хората напускат държавите си и самите държави изчезват.Предизвикателствата пред човешкото възприятие се менят със скоростта на светлината, а инструментариумите за справяне с реалността са едни и същи години наред. И границата, която от реално, се превръща в абстрактно понятие.

Книгата би могла да се разглежда в контекста на наратива на американския роман за завладяване на Дивия Запад – разказ за постоянно придвижващата се напред и отдалечаваща се граница. Според определението на Фредерик Джаксън Търнър,тези романи описват  постоянният стремеж да се опитоми и овладее нова територия, поход, който подхранва въображението и вдъхновява духа. Този стремеж не оставя  в света  и едно кътче незавладяно; тогава изследователският дух се обръща навътре в човека. А в най-новите времена – към виртуалното пространство. Във виртуалните простори се  създава илюзорното усещане за всемогъщество, за неограничени възможности, за  проекции, които стават реални с един удар върху ENTER. Интернет позволява на обитателите си да преминават граници, които съществуват само в мислите им и да откриват  неподозирани реалии в собствената си душевност. И докато извън Интернет светът е ограничаващ и наказващ,  в мрежата единставената граница е небето. Ужасен от разкъсващите  се в реалността връзки, интернавтът е запленен от възможностите да се свърже с хора от другия край на света, да премине през образи и етапи, да надделее над ограниченията и сам да забива колчетата на новите граници. Онлайн резидентите общуват с образи, играят със самоличности и се опиянявaт от идеята за несъстоятелността на границите.
За такива хора пише Станислава.

И за това как в крайна сметка границата е вътре в нас. И неовладените територии лежат в същността ни. И че човешките отношения остават непроменими независимо от реалиите, в които се практикуват. И дали Дивият запад ще е виртуален или реален, предизвикателставата остават едни и същи, защото човешкият инструментариум не се променя.

***

  • Я ми припомни защо не емигирирахме, докато ни беше време? – „Вайбър“ накъсва и дигитализирания глас на приятелката ми, докато го пренася  Ламашна и Европа.
  • Защото завършихме през 95та, – отговарям аз, радвам се на ексурзията и като на своя – после срещнахме някакви мъже, после родихме деца и така си останахме неимигрирали.

Тогава.

Ние не се придвижихме физически отвъд границите на държавата си трайно. Ние сме онези, за които звука при свързване с Интернет през телефон звучи като Марсилезата,  минимум. Интернет имигрантите изграждаме  пряко  онази прословута синусуида , чиито все по-високи и все по-близко разположени пикове обрисуват скоростта, с която тече времето през последните години. Ние не считаме приятелствата онлайн за страшни, приемат в реалните си домове хора, с които сме се срещали единствено в мрежата, сключваме брак с интернет- обитатели като нас и все по-трудно отделяме втория си живот от първия, виртуалното от физическото, позволявайки на двете реалии да живеят пълноценно заедно и да не влизат в конфликт.

Ние сме интернет имигранти и нас не ни е страх от нищо в реалността.
SL

Advertisements

Tags: , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: